середа, 8 лютого 2017 р.

Заняття на свіжому повітрі врятують дітей від короткозорості!

   Експерти закликають проводити заняття з дітьми на свіжому повітрі, щоб зупинити епідемію короткозорості. У Китаї школярів спеціально садять у величезні напівпрозорі приміщення зі скла саме з цією метою.
   Британські дослідники вважають, що дітям можна дозволити займатися не в класі, а на свіжому повітрі. Тільки ця тактика дасть ефект у боротьбі з цією епідемією дитячої короткозорості, яка захоплює все більшу кількість школярів. На думку авторів дослідження, діти проводять дуже велику кількість часу всередині напівтемних приміщень, що шкодить їх зору.
   І не слід думати, що займатися на свіжому повітрі можна тільки в теплу пору року. У Китаї учнів вже садять в більші напівпрозорі класи, зроблені повністю зі скла, які зберігають тепло та забезпечують стовідсоткове проникнення сонячного світла. 80% дітей в Пекіні страждають від короткозорості. У Великобританії приблизно 40% школярів є жертвами міопії і, на думку експертів, ця цифра буде постійно зростати.
   «Приблизно 100 років ми вивчали вплив читання і тривалих занять на розвиток симптомів дитячої короткозорості, — каже британський хірург-офтальмолог доктор Девід Элламби. — Стало поширеною думка про те, що занадто тривалі періоди читання, як з допомогою книг, так і через сучасні гаджети, погіршують зір. Але справа виявилася не в читанні. Сьогодні деякі китайські школярі проходять навчання у великих скляних класах. І у них рівень короткозорості різко знижується».
   Відразу декілька досліджень показали, що саме брак денного світла є головною причиною дитячої короткозорості, а зовсім не тривалі періоди читання. Китайські експерти, які просувають ідею навчання школярів у скляних класах, активно популяризують уроки на свіжому повітрі. Вони розповідають, що ця тактика допомагає знижувати захворюваність міопією на 23%.
   У деяких диких племенах, які постійно проживають на свіжому повітрі, на зразок тих, що мешкають в Габоні, зазначається найменший рівень короткозорості. Тут від цієї проблеми страждає кожен 200-й житель. У Великобританії жертвою короткозорості є кожен третій, а в деяких районах Азії — до 90%.

Немає коментарів:

Дописати коментар